Het pad naar gezondheid
Over mij
Home

 

Wil je direct meer weten over de eerstvolgende cursus Kinderen en homeopathie?
Klik boven aan de pagina dan op 'lezingen en cursussen'
Welkom op het Pad naar Gezondheid! 

Maar..., waar ben je nu weer terecht gekomen? Met andere woorden: Wat is het Pad en wat is Gezondheid?

Je kunt op allerlei manieren proberen gezond te worden. En ieder mag daar zijn of haar eigen keuzes in maken. Voor mijzelf is dit pad de allermooiste manier. Waarom? Omdat de gezondheid die je via dit pad hoopt te bereiken, veel meer is dan de verbetering van alleen je lichamelijke klachten. Iedereen wil natuurlijk een gezond lichaam. Maar op dit pad willen we meer! We willen ook gezond worden op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.
Oeps dat klinkt ingewikkeld... En dat laatste, dat spirituele, klinkt misschien ook nog wel een beetje eng. Maar laat me je met een klein voorbeeld gerust stellen.

Stel, je krijgt als jong kind voortdurend de boodschap
dat je niet goed genoeg bent. Stel dat je daardoor steeds minder zelfvertrouwen krijgt en steeds banger wordt voor afwijzing en kritiek. Steeds vaker trek je je terug achter een muurtje en ga je mensen uit de weg. Stel nu dat je op een bepaald moment besluit om heel erg je best te gaan doen om het anderen naar de zin te maken. Onbewust hoop je natuurlijk dat al die mensen je dan wel aardig en goed genoeg zullen gaan vinden. Je merkt dat je op je tenen gaat lopen en steeds vaker gestresst bent. Stel nu weer dat je tien jaar later met hoofdpijn naar de dokter gaat en die constateert dat je een veel te hoge bloeddruk hebt. En stel dat je wel aan de pillen gaat maar niet je leven verandert. Integendeel, je gaat meer snoepen of roken om je onvrede er onder te houden. En stel dat je dan, weer tien jaar later, met een hartinfarct moet worden opgenomen....


Is dit een raar verhaal? Of is het eigenlijk heel erg logisch? Het is in ieder geval een verhaal dat ik
 niet heb hoeven te verzinnen. Ik hoor dit soort verhalen in allerlei variaties in de praktijk. En een kind kan zien dat het in dit geval niet genoeg is om een by-pass operatie te ondergaan of om medicijnen tegen hoge bloeddruk te nemen. Want er is niet alleen een fysiek probleem.   

 Er is een emotioneel probleem: angst voor afwijzing, gebrek aan zelfvertrouwen, je afsluiten voor contact.
Er is een mentaal probleem (een probleem van je denken): je denkt ten onrechte dat je niet goed genoeg bent.
En uiteindelijk is er een spiritueel probleem. We zeggen dat mensen een spiritueel probleem hebben, als ze zichzelf kwijtraken, als ze niet het leven leiden dat de bedoeling is, als ze zichzelf te kort doen, als ze hun talenten laten liggen en zich niet ontwi
kkelen tot wie ze zouden kunnen zijn. 


Het Pad naar Gezondheid is een manier om dit hele complex van factoren tegelijkertijd aan te pakken. Dat klinkt ambitieus en dat is het ook. Soms gaat het verrassend makkelijk. Soms gaat het traag en moeizaam. Dat laatste komt dan vooral omdat er oude pijn langs kan komen, die je ver weg had gestopt. En hoewel dat pijnlijk kan zijn, is het altijd van tijdelijke aard en uiteindelijk ook bevrijdend. Want het wegstoppen van emotionele pijn kost nu eenmaal energie. Behalve dat het voor vermoeidheid, lusteloosheid of depressiviteit kan zorgen, belast het uiteindelijk ook je lichaam. Als die belasting maar lang genoeg aanhoudt, zullen systemen in je lichaam (hart en bloedvaten, spijsvertering, bewegingsapparaat, zenuwstelstel, etc.) onder alle stress gaan haperen en het uiteindelijk gaan begeven.

Op het Pad naar Gezondheid kun je leren om op een heel natuurlijke manier al deze lichamelijke en geestelijke klachten aan te pakken. Dat heeft niet alleen positieve gevolgen voor je lichamelijke klachten, het heeft nog veel meer impact. Je zult merken dat je ook kunt leren om op een andere manier om te gaan met relatieproblemen, financiële tegenslag, ontslag, of het verlies van iemand die je dierbaar is. 

Gaat dat allemaal zo makkelijk? Nee hoor, sprookjes bestaan niet. Als je het over werken aan je gezondheid hebt, dan ligt de nadruk op het woordje 'werken'. Dat werken vraagt namelijk van je dat je in beweging komt. Dat je oude patronen loslaat en bereid bent om nieuwe dingen toe te laten. Dat is niet altijd even makkelijk. Soms merk je dat er echt een prijs van je gevraagd wordt om je gezondheid en je leven weer terug op de rails te krijgen. Maar, hoewel die prijs hoog kan zijn, hoef je er niet rijk voor te zijn. Want de prijs bestaat vooral uit de bereidheid om naar jezelf te kijken, om bewuster in het leven te gaan staan. 

Het grappige is dat je er op deze weg langzamerhand achter zult komen dat je meer gaat ontvangen dan dat je moet 'betalen'. 

Ja maar, zeg je misschien, ik heb alleen maar hooikoorts of eczeem. Heb je niet gewoon een middeltje om daarvanaf te komen? Misschien. Maar eerst wil ik je verhaal horen. Of het verhaal van je kindje. En ik ben pas tevreden als niet alleen je hooikoorts of je eczeem verdwijnt. Uiteindelijk is je gezondheid pas echt verbeterd als bijvoorbeeld ook je energie verbetert of dat je beter slaapt, minder angstig bent, meer zelfvertrouwen krijgt, kortom, als je lekkerder in je vel zit.

Wil je weten hoe het werkt? Neus dan nog wat verder rond op deze site...


HomeDe praktijkHomeopathieEFTRelatiebegeleidingPersoonlijke OntwikkelingLezingen en cursussen Nieuws en linksErvaringenContactEn verder...